02 March 2013

Bulgaria: Fans meet Elitsa and Stoyan | esctoday.com

Bulgaria: Fans meet Elitsa and Stoyan | esctoday.com

Bulgarian song selection to be streamed live onesctoday.com  | esctoday.com

На пръв поглед: днес 2 пъти една след друга вести за БГ финал в esctoday.com . Ура! Може би много харесват Елица и Стунджи, или пък БГ, щом се интересуват толкова?

От друга страна, и миналата година доста често имаше вести за Софи в този сайт. Не значи нищо. Това ни най-малко не я направи по-популярна и по-любима на феновете. Не че това предопредели в решаваща песен лошото й изпълнение - вероятно психологическият саботаж е станало в рамките на БГ и на екипите, като според мен тоалетът беше решаващ за психологическия шок, дистрес, неувереност и паника, в които я видяхме на сцената.

Дали пък и сега не е така? Има нещо фалшиво в репортажа на БНТ за феновете на представянето на песните. И това фалшиво се репродуцира на по-висок глас (по-нашироко) от esctoday.com . При това без никой да може да каже "гък" - нали все пак пишат за нас и ще излъчват концерта, трябва едва ли не да сме преизпълнени с благодарност и възхищение.

От моята камбанария тази песен е най-слабата от трите, заради идеята и текста. Макар че ги намирам и трите много хубави, майсторски, професионални и уникални, тъй като носят почерка на двама големи майстори и таланти. Значи, хипотетично, ако някой иска да ги провали доколкото е възможно, би започнал точно оттук: да се избере най-слабата песен от трите.

Днес точно си мислех, че може би и концепцията на този вътрешен БГ избор, и на предишния с Миро, е сбъркана. По-добре да се прави както в други държави (Хърватия, ако не се лъжа?), където ТВ избира песен или няколко и прави конкурс за избор на неин изпълнител. Мисля, че това е правено и в Сърбия и ВБ (ВБритания), а също подобно - и в Азърбайджан, но не съм сигурна, може и да се лъжа.

Защото не е реалистично да се натоварва в такава степен един изпълнител или дует/група: първо да представят 5 песни в безумно кратък срок, после да представят по известния начин три, в следващ етап - едва ли не да направят сценично шоу с всяка от тях, пак в изключително кратки срокове. Някои певци подготвят една единствена песен цяла година, а 5 песни са си направо албум и също се подготвят поне половин-една година вероятно. Камо ли пък и да им се прави шоу, като за Евровизия. Регламентът определено е сбъркан според мен и третира изпълнителите като шерпи, а не като професионалисти и звезди.

No comments:

Post a Comment