18 May 2013

Елица и Стунджи загубиха справедливо и очаквано - Стандарт Нюз

Елица и Стунджи загубиха справедливо и очаквано - Стандарт Нюз

"БГ успехът се дели на стадион и "Син сити", това са тоталните метафори за тукашното и ако отпаднеш на полуфинал на "Евровизия" значи си мръднал към второто."

КОМЕНТАР:

Доста добра метафора в цитата горе. Всъщност и аз си мислех за това. За сгрешения подход към конкурса, песента и собствената кариера на Елица. Но що се отнася до качеството на песента и концепцията, нима Финландия и Беларус например бяха по-добри? Разликата между тях и нашите представители бе, че първите си изпяха много силно и убедително песента. 



Нашите по правило май страдат от невротични и панически пристъпи точно по време на ключовите 3 минути. Не че и другите нямат сценична треска, но я преодоляват. А нашите - не. При целия си опит.

Най-дразнещото беше "Само шампиони" заглавието и идеята на Елица, че всички трябва да харесат това колко българските спортисти и собственото его са велики и победители. Но останалото можеше да бъде вързано някак в единна концепция. Аранжиментът подаваше достатъчно в тази насока. Това не бе направено обаче. Накрая дори силният коз в лицето на триото беквокалистки бе заглушен. Поради що? Суетност на Елица? Недобре свършена работа от някой от БГ екип? Саботаж?

От Балканите само Гърция и Румъния ще са на финал. Страни, които вече са утвърдени и имат някаква физиономия в музикалния спектър на Европа. Югорепубликите също имат разпознаваемо музикално лице по принцип, но те масово се отклониха от юго-стила тази година. Изключение прави Хърватия, която беше в стил градски фолклор (това май не бе разбрано от европубликата, която в по-голямата си част не е гледала "Ларин избор") и Македония в някаква степен. Македония обаче беше единствена югорепублика в полуфинала. Явно не е достатъчно те да гласуват сами за себе си. Но като цяло мисля, че преди всичко видяхме много ПРЕДРАЗСЪДЪЦИ в гласуването, освен блоковост. Балканите и Южна Европа са сега като по-лошата и неуспешната част на Европа в масовото обществено мнение. "Гордост и предразсъдъци" са недобра почва за виреене на различното и талантливото.

Продължавам да имам съмнения и затова доколко процедурата за гласуване при Евровизия е по-надеждна от тази на политическите БГ избори. Доколко възможностите за фалшификации, намеса и манипулиране са по-малки.

No comments:

Post a Comment