08 May 2017

Как трябва да се държи и каква е работата на шеф на делегация на Евровизия?


Мислих за това тези дни и този епизод и видео ми дадоха период да се сетя за това още веднъж.

Според мен е не само неефективно, но и контрапродуктивно, ако шефът на екипа се стреми да е преди всичко представително лице, в смисъл на говорител за пред медиите и в светлината на прожекторите, при това очаквайки черната (шерпска работа) да се свърши от изпълнителя. Точно обратното. А и явно е, че на всички им е по-интересен изпълнителят: той е върхът на айсберга, а екипът, в това число и мениджърът, са подводната част. Или н според мен би било добре да се стремят да бъдат. И това, важи и за други сфери, както мога да кажа от от собствен опит.

В скоби казано, и преводаческите функции не са шефка работа и всъщност в крайна сметка е дори по-евтино и има повече смисъл да се наеме специално преводач, ако това е нужно все пак и не може да бъде извършено от накой друг път екипа (но не шефът, защото неговата роля и задачи са достатъчно значими и са си неговата работа).

Все пак тази година БНТ си пое най-сетне мениджърските  функции, стратегически и технически,  дори чрез възлагайки част от тях на субконтрактори. Надявам се  да ги виждаме все по-адекватни и за останалите неща, за които тук става дума.

No comments:

Post a Comment