13 May 2017

Дима Билан:: „Кристиан представя България, но е и наш...“

Дима Билан:: „Кристиан представя България, но е и наш...“
https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6219035

Може да се каже, че Кристиан представя три народа: БГ, руския и казахския.
Освен това, с една гражданска песен, която излиза извън дефиницията на национално. Тя е една братска песен - на братството между хората, народите и общностите. Гордея се, че това все пак можа да се случи под БГ флаг.

Защото, макар да не е на български и без фолк или други национални елементи, това е песен за любовта - към човека и другата природа -, които сме „на ръба“ да загубим в резултат на собствената си, човешка, система, подходи и нагласи. Ако продължа със своите тълкувания, в резултат и на нежеланието последните да бъдат променени, а не просто заобиколени от малцина, които имат финансовите възможности и власт -, дори под надвисналата катастрофа.  Песента може да звучи естествено, изпята от българин,  русин (русиянин), казах, мисля, може би швед също, каквито са замесени в международния екип зад нея. Но не и от англичанин или германец например... В смисъл, че едва ли би била избрана да представя тези две страни в крайна сметка, защото не би била припозната от тях като своя и значима.

В този смисъл политическата звездна карта не само не работи за успеха на тази песен, а обратното. Мисля че е добре да не мислят за класирането, а два се потопят в момента и в посланието на песента. Представянето е много по-важно от класирането, вярвам и съм писала много пъти. Печеленето на сърца, а не на по-горно място в стълбицата.

No comments:

Post a Comment