26 April 2011

КОНЦЕРТИ И ПАРТИТА ПРЕДИ ЕВРОВИЗИЯ 2011

Навръх Великден в Киев се състоя специален Евросонг концерт в подкрепа на украинската представителка Мика Нютон (на снимката). Това е само един от поредицата подобни концерти в различни страни-участнички на тазгодишния конкурс.

На киевския евровизионен концерт на 24 април своите песни представиха Мика Нютон, Амаури Васили (Франция), "Блу" (Обединено Кралство), Елдар и Нигар (Азърбайджан), Надин Бейлер (Австрия) и Здоб Зи Здуб (Молдова).

Преди това по подобен начин, в рамките на Арменските музикални награди, в Москва се представиха изпълнителите от Русия, Армения и Швеция.

Тези два концерта бяха предшествани от двете най-забележителни събития преди самата Евровизия - "Евровизия в концерт" в Амстердам и Лондонското вровизионно парти. В тях участва и българската представителка на Евровизия 2011 Поли Генова.

Любопитно е, че макар публиката в Амстердам и Лондон, в залата и пред ТВ екраните, да бе далеч по-малобройна в сравнение с тази в Киев и в Москва, първите се оценяват като по-значими и по-големи, с много по-голям международен отзвук. В Москва концертът бе в огромна зала, в Киев - на централния площад, а в Амстердам и Лондон залите едва ли са побирали и 1000 души. Но показателно е, че за разлика от другаде, в Амстердам и Лондон почти всички пеят на живо, а не плейбек, и пристигат журналисти, специалисти и представители на официалните делегации за Евровизия от много европейски страни.
Освен гореспоменатите концерти, много от тазгодишните участници в Евровизия имат промотурове в Европа като гости на концерти и ТВ предавания, по време на и след завършване на националните селекции за Евровизия. Така например Поли Генова бе гост на концертите за избор на песен на Гърция и Молдова и й предстоят няколко промотура в съседни страни. В България гостуваха Дино Мерлин от Босна и Херцеговина и Влатко Илиевски от Македония.

Явно Конкурсът за песен на Евровизия е достатъчно популярен и интересен за публиката в Евразия, за да бъде запълнен със събития промеждутъкът от края на националните селекции до първия полуфинал на 10 май. Или по-скоро до репетициите в Дюселдорф, които започват в началото на май и също се следят от специалисти, журналисти, фенове и публика.

Има толкова много неща, които биха могли да се направят във всяка една страна за промовиране на Евросонг и на нейното участие! Например в Македония от години, всеки петък в месеците преди Евровизия, се излъчва 45-минутно предаване "100% Евросонг". Там се представят песните-участнички, изпълнителите, новостите около македонския представител, гостувания на представители на други страни в Македония и др. У нас - нищо! Няма как да не изпитаме поне мъничко завист.

Що се отнася конкретно за "концерта за Мика Нютон в Киев", забележително е, че са избрали за него точно 24 април, Великден. Така се подсилва асоциацията за Евросонг с празник и празнично настроение. Вероятно са се стремели също да тушират отрицателните емоции, свързани с 20-годишнината от аварията в Чернобилската АЕЦ на 26 април.

Чрез киевския и други подобни концерти хората се чувстват почетени, специални и по-близо до конкурса. Задоволява се любопитството им да видят на живо поне някои от изпълнителите на песенния конкурс.

У нас изглежда също има нужда от евровизионен концерт преди Евровизия, защото конкурсът като да е източник на страхова психоза за българските певци.

От друга страна, такива концерти имат и сериозни недостатъци. На първо място, не са ясни критериите, по които са подбрани неколцината поканени участници. Неизбежно е да възникнат подозрения за внушение за гласуване.

На второ място, никога не би могло да се отговори на предпочитанията и вкуса на всеки зрител. Може би много по-интересно и професионално ще е например, ако се организират концерти само в един стил, било то поп, рок, етно- и уърлд музика и пр.

Но как се организира един такъв концерт?

"Евровизия в концерт" в Амстердам е най-престижното събитие от този род, което вече се е превърнало в традиция и е официално признато от организационния комитет на Евросонг. И то се организира от група фенове!

Ежегодно в "Евровизия в концерт" се включват около половината от изпълнителите на конкурса. Може да участва всеки певец, който желае, като поема сам разходите по пътуването и престоя си. Организаторите осигуряват зала, озвучаване, водещ, транспорт от Амстердам до градчето, където всъщност е залата, един обяд. Входът за събитието е платен за публиката. Има и много спонсори. В деня преди концерта има кратка програма за изпълнителите, възможност за интервюта с тях и снимки. Концертът започва в 20.00 ч. и продължава до след полунощ. Следва парти...

Не изглежда да е чак толкова трудно, нали? Дори и в България всеки с интересна идея и организационни способности може да направи нещо за промоция на Конкурса за песен на Евровизия и българското участие в него.

No comments:

Post a Comment