23 April 2011

ГОРЧИВИ РАЗМИСЛИ ОКОЛО ИНТЕРВЮ НА ПОЛИ ГЕНОВА В ЛОНДОН



"Обичам вашата страна [Обединеното Кралство]! Ако и вие ме харесвате... хм,... аз мисля, че от септември тази година може да пребивавам в Лондон..., ако ме приемат да следвам музика в един тукашен университет."


Евровизия дава големи възможности за реклама на страните-участнички, на певците и на телевизиите-участнички. Но както гласи поговорката, "Господ дава, но в кошара не вкарва".

Какво означава в този контекст горното изказване на Поли Генова по време на интервюто?

Вероятно означава, че надеждите за позитивна реклама на България чрез участието ни в Евровизия свършват тук. Внушението е за БГ като страна-източник на емигранти, национални нихилисти и чуждопоклонници. Тази антиреклама може да не е далеч от истината, но нормално всеки се стреми да изтъкне достойнствата си, а не отрицателните си страни.

Този случай не е първи. В първоначалния видеоклип на песента на "Инат" на два пъти се видя британското знаме в звукозаписното студио, докато нито в един момент нямаше българско знаме като символ на страната ни. Между другото, миналата година в официалния видеоклип на френската песен за Евровизия присъстваше не френско, а знаме на САЩ, но все пак, като известно оправдание, изпълнителят бе африканец от Конго.

Трябва да уточня, че вероятно клипът на "На инат" е бил сниман във Виена, където живеят двама от авторите на песента, които са британци. Но дори "базирани във Виена", както е прието да казват европейците в наше време, двамата британци са поставили в студиото националния флаг на страната си, без да са били избрани да я представляват на Евровизия или другаде. По някакъв начин тези кадри са били включени във видеоклипа, който е направен за конкурса за избор на българска песен за Евровизия. Напълно вероятно е това да е извършил някой от БГ екипа, а не двамата британци.

Питам се дали българите, които гласуваха за тази песен, са гледали клипа? И ако да, дали за тях това няма никакво значение? И всъщност, не е ли представянето на България под чуждо национално знаме символ на случващото се у нас?

Друг щрих към горното е също, че по време на промотуровете им в чужбина видяхме и барабаниста на групата, с която Поли Генова изпълнява на "Инат" - съвсем младо момче, още ученик -, облечен с фланелка с голям национален флаг на САЩ.

Реторично би било да питам кой ще харесва една страна, ако самите нейни граждани не си я харесват и не я рекламират, дори ако са избрани за това, а вместо това излъчват съвсем противоположно съобщение. Защото те казват, директно или индиректно, "Аз обичам Великобритания", "Аз обичам САЩ". Това чужденеене вече е известно в българската история, от времената на робство...

Аз си задавам и друг въпрос. Младата певица нееднократно е заявявала, че да участва на Евровизия е било нейна мечта. Тя упорито, цели четири пъти, се е явявала на българския конкурс за избор на песен за Евровизия в преследване на тази мечта. И тази година ето че най-после я осъществи. Но май се оказва, че е мечтала за нещо друго? Дали всъщност мечтата на Поли Генова не е била да участва на Евровизия, представлявайки друга страна? Ако е било така, дали тя не е можела много по-лесно да я осъществи, като първо отиде да учи музика във Великобритания и кандидатства там или оттам...

Що се отнася до саморекламата на певицата, тя може би, благодарение и на избирането й да представя България на Евровизия, ще успее да рекламира себе си, а също и да бъде приета да следва музика в английския университет, където е кандидатствала. Макар че, ако имаше край нея професионалисти по PR, те вероятно щяха да се затруднят доста да загладят гафа с това изказване.

Участието на Евровизия като представител на една страна дава огромни възможности за изява и самореклама на всеки изпълнител, ако той се представи добре и като певец, независимо от класирането, и като личност. Вероятно песенният конкурс може да изиграе много по-голяма роля от това да бъде трамплин за прием в университет. Но за този, който е наясно какво иска, как да го постигне и как да се държи.

В скоби казано, що се отнася до това как се държим, на българите май ни липсва известна дружелюбна сдържаност в отношенията - изпадаме в крайностите или да сме намусени и дистанцирани, или да сме прекалено фамилиарни и възторжени.

Все пак пожелавам на Поли Генова успех, защото най-важни са хората, а всеки човек греши и се учи цял живот.

В най-голяма степен за горните издънки можем отново да виним лошия мениджмънт на БНТ. Дори държавата да не отпуска пари, в телевизията явно има хора, които отговарят за БГ участието в този форум. Трудно е да се повярва, че те вършат дори това, което биха могли в рамките на обичайните си служебни задължения.

БНТ, а също индиректно държавата, са абдикирали от съществена част от организацията на българското участие на Евровизия. Това води до демотивация на представителите ни и разочарования за всички нас.

Видеоклип с интервюто за ESCToday.com преди концерта London Еurovvisiom Party,
17 апр. 2011:
http://www.youtube.com/watch?v=miAZBiVvWy4&feature=player_embedded

No comments:

Post a Comment