19 February 2013

Гърция избра за Евровизия 2013 Коза Мостра feat. Агатонас с "Alcohol is Free / Алкохолът е безплатен"

Eurovision 2013 Greece: Koza Mostra feat. Agathonas - Alcohol is Free - YouTube

Заглавието на песента, а вероятно и текстът като цяло, са в пълно несъответсвие с моите виждания и стил на живот. Все пак най-възрастният от изпълнителите, Агатонас, пее невероятно! Нещо старинно и народно, автентично и много симпатично има в стила му. И дори самият факт, че се различава като външност от това, което сме свикнали да гледаме по лъскавата сцена на Евровизия, много ми допада. Вече имахме прецедента на Бурановските бабушки миналата година.


Струва си според мен да се изтърпи останалото, за да се даде шанс на Агатонас  на сцената на Евровизия - и да се гледа неговият  шанс.

Намерих това хубаво изпълнение на Агатонас от 2007:


ДОПЪЛНЕНИЕ: Току що гледах интервю с Илиас Козас от спечелилата снощи група, взето веднага след снощния гръцки финал за  Евровзия 2013. Той смята, че хората са видели в песента им отражение на гръцката реалност (криза) и тази в Европа в момента, поднесени по забавен начин.


Аз мисля също, че имаше само две от 4-те песни, и двете на гръцки език, които биха могли да се харесат на публиката - заради самите песни и заради ипълнението им на националния финал. Очаквах, че ще е другата заради минусите на заглавието "Алкохолът е безплатен" и вероятно на съдържанието. Но изпълнителката на другата песен, Ангелики, която иначе си я изпя много добре според мен, се държеше май надменно и й липсваше контакт с публиката. Очевидно групата и Агатонас са докоснали зрителите повече. Особено щом текстът не е бил толкова шокиращ, както си мислех, и е рефлектирал някои обществени настроения, свързани с икономическите и социалните затруднения.

No comments:

Post a Comment