12 May 2011

МОИТЕ ПРЕДПОЧИТАНИ ОТ ПОЛУФИНАЛ 2

На 12 май, от 22 ч. БГ време, ще е вторият полуфинал на Песенен конкурс на Евровизия 2011, в който Поли Генова и група ще представят България с песента "На инат".

Моите фаворити

Ето видеоклипове от днешната генерална репетиция с костюми на песните от втори полуфинал, които харесвам най-много:


Песните са 7, защото просто не харесвам никоя от останалите достатъчно, за да я включа тук. При това Беларус и Румъния добавих компромисно, за да не останат само пет в списъка. Беларус - заради етно мотивите, запечатващия се, лесно запеваем припев и защото все пак слави своята си страна. Румъния - защото при първо слушане преди няколко месеца ми бе направила много приятно впечатление.

Преобладаващата част от моите любими песни са в уърлд стил или с етно елементи: това са песните на Босна и Херцеговина, Молдова, Кипър, Македония и Беларус.

Белгийската песен ми харесва заради акапелата а ла Swingle Singers - моя любима група от края на 80-те и началото на 90-те години. Допада ми този стил на пеене, съчетаващ нещо от джаза и класическото пеене. Групата Witloof Bay пеят отлично и имат много позитивно и някак си земно излъчване.

Румънската песен на Евросонг 2011 е мелодична, модерно звучаща, хубаво изпълнена, въпреки че лириката като да е по-скоро от края на 80-те. Според мен песента е в духа на т.нар. "пробив" на румънската поп музика в Европа, започнал може би поне от началото на века, защото си спомням как през 2004 г. в Англия гледах популярното там румънско дуо близначки "Chicky Girls". Държа да кажа обаче, че този румънски "пробив" на международната поп сцена за мен е "погрешен пробив". Какво имам предвид? Някога казвахме, че бившите страни от съветския блок не са неразвити, а погрешно развили се, и това някак си ми идва наум и за споменатия румънски пробив. Защото Румъния има прекрасен фолклор и много интересна и богата културна история, а и често съм чувала от чужденци, че харесват звученето на румънския език. Всичко това не се популяризира чрез песните, с които отделни румънски изпълнители "пробиват" в Европа.

Тазгодишната румънска Евросонг песен "Change" е отново на английски език, макар и вероятно отличен английски, тъй като солистът на групата Hotel FM е британец.

Всички останали песни

Ето и видео от изпълнението на генералната репетиция на останалите песни, които не съм посочила като любими, според реда на излизането им, но без песните от горния списък.

Както се вижда, моите списъци на "фаворити" и "останали" доста се различават и дори са почти изцяло обратни на прогнозите, рейтингите и залаганията на букмейкърите.

Българската песен
Отделям тази песен в отделна група, защото съм разбираемо пристрастна.

Най-хубавото от това българско участие на Песенния конкурс на Евровизия 2011 са нашите представители. Поли Генова и момичетата и момчетата от групата й са млади, красиви, чаровни и атрактивни. Очевидно се разбираха добре помежду си, имаха позитивна атмосфера и се сприятелиха с представителите на други страни на конкурса. С всичко това, предполагам, те направиха - и са, - една чудесна реклама за нашата страна и за българите.

За сценичното решение на "На инат" съм писала достатъчно в друг коментар. Ще добавя, че като имам пред вид, от една страна, добрата песен и страхотното изпълнение на темпераментната Поли Генова и нейната група, а от друга - слабата постановка на песента, включително хореография, костюми и особено видео, очаквам песента да бъде на 12-13 място.

Независимо от мястото обаче, едно силно пеене от страна на нашите представители вероятно би компенсирало донякъде слабостите на постановката. Единствено ме притеснява, че затвърждаваме имиджа си на народ с лош вкус и без усет за стил, който сме си изградили покрай участията си в Евровизия, а вероятно и не само.

Чудя се как успяваме всяка година да сме с едни от най-слабите сценични решения и костюми и да разваляме и най-хубавите си песни. Дали наистина е повече резултат на саботажи, отколкото на действително лош вкус? Не изключвам да е точно така. И тази година на репетициите в Дюселдорф много от делегациите показаха, че са осъзнали недостатъци в постановката на песните си, като ги коригираха. Но не и нашата, която сякаш единствено се фокусира върху PR кампания в БГ медиите. Сякаш нямаше кой да им даде обратна връзка и експертен съвет.

Друг въпрос е, че както се вижда от статиите и репортажите на акредитираните журналисти, БГ медиите отново се проявиха като високоворител и разпространител на каквото им се каже, в случая от нашата делегация (вероятно с активна част Поли, група и продуцент/мениджър/PR). Така изглежда си работят нашите журналисти по принцип, не само по отношение на музика, култура и развлечения, а и за политика и всяка друга сфера.

Ясно е, че нашият екип включва само неколцина, в сравнение с големите екипи на другите страни, където и телевизиите, и държавните институции са активно ангажирани. Но дори съвсем малко да бяха направили нашите, пак щеше да има огромен ефект. Например ако бяха променили видеото с гигантските дъждовни фигури, на фона на които изпълнителите ни изглеждат като буболечки и се получава психологически ефект на минимизиране, респективно подценяване. Видяхме, че все пак можеха да направятт позитивни промени, след като Поли Генова смени бялата роба с много по-подходящо и отиващо й черно сако.

При нас или няма специалисти в областта си, които да погледнат отстрани и да кажат: това изглежда добре и съответства на общия стил и решение, може да се хареса на повечето хора, а това - не... Или пък, обратно, някои нарочно подвеждат и подхлъзват изпълнителите ни и техните екипи. Ако е последното, много трудно ще се коригира и в бъдеще, доколкото няма кой да ни пази, ако не ни пази държавата и длъжностните лица, на които това им е работата - а те не го правят. Нашите певци на Евросонг прибягват до услугите на външни "капацитети" за представянето си (както се прави и от представителите на други страни), но това е безнадеждно според мен, по ред причини. Може би наистина "големи братя" искат да накарат България да се обезсърчи и откаже от участие в Евросонг, за да я натикат в десета глуха и по-лесно да си постигнат геополитическите цели.

Всичко това, разбира се, е неуместно да се пише в деня преди полуфиналния концерт. Точно в момента българските представители се нуждаят единствено от нашата подкрепа. Все пак реших да го напиша, знаейки, че така или иначе днес те са достатъчно заети и няма да го прочетат преди концерта.

И аз, както вероятно десетки и стотици хиляди българи, ще стискам палци за Поли и група. За да изпеят песента си възможно най-хубаво и въпреки всичко да направят добро впечатление.


Втори полуфинал и финалът на Евровизия може да се гледат по два начина:

  1. По телевизия БНТ1
  2. Онлайн, съответно:

No comments:

Post a Comment