22 May 2011

НА КОЙ КОНТИНЕНТ ЩЕ Е ЕВРОВИЗИЯ 2012 И КАК СЕ СТИГА ДО БАКУ

След победата на Ел, Ники и песента "Running Scared" за Азербайджан "открих", че част от територията на Азербайджан всъщност се намира в Европа. Това е подобно на Русия и същия случай като Турция, както всички българи знаем, и Грузия, което малцина знаят. Столиците на три евразийски държави - Азербайджан, Грузия и Турция -, са на азиатския континент. За грузинската столица Тбилиси не съм сигурна, но  така ми изглежда като сравнявам картите.

Политическа карта на Евразия
Можете да кликнете двукратно върху картата,
за да получите по-едромащабно изображение, което 
да съпоставите с границите според физическата карта 

Винаги съм мислила, че Европа е само на запад и на север от Черно море. Чудех се защо Евровизия продължава да се разширява със страни от Азия, без да променя името си, например на "Евразиовизия". Разсъждавах, че името "Песенен конкурс на Евровизия (Eurovision Song Contest)" е производно не от "Европа" и "европейски", а от Евровизия ТВ. Или пък че са изиграли роля някакви политически съображения, както и силно желание да се утвърди неделимостта от европейската култура на еврейската и на тези на кавказките държави. Не изключвах да са играли роля и корупционни схеми.

Все пак възможно е поне част от горните ми предположения да са били близо до истината, защото Израел и Армения - последната страна изненадващо за мен, след откритието за Грузия и Азербайджан -, са разположени изцяло на азиатския континент. Разбирам напълно включването на Армения, защото не мога да си представя как би могло в Евровизия да участват Грузия, Азербайджан, Русия, Турция и Израел, а да не е включена Армения - би изглеждало като изключване.

Така че спокойно! - в разширяването на песенния конкурс има логика.

Следващият песенен конкурс ще се проведе в най-източната периферия на континента, дори по-източно от Москва (2009) и Анкара (2004). Това ще допринесе за по-нататъшното разчупване на наложения стереотип за Европа като Западна Европа и англосаксонизирана култура. Азерите може досега да са се маскирали и да са се представяли с песни в западноевропейски стил (англосаксонски или шведски, който според мен е вариант на англосаксонския), може на Евровизия да не сме видели много от традиционната и съвременната музикална култура на тяхната страна, но няма начин да не се докоснем до автентично азерското покрай Евросонг 2012. И в положителен смисъл, към което със сигурност ще се числи културалното различие, и в отрицателен.

Що се отнася до някои от негативните страни на азерската култура, четох в един форум емоционално есе от западняк за дълго и драматично чакане по опашки, в частност за жп билет - това може да припомни на по-възрастните българи добре познато и у нас явление. Не е изключено също достигането до Баку да е по-скъпо и трудно, сравнено с други  евровизионни столици. Според коментари в ESCToday.com на ентусиасти, които вече са направили проучвания, има два по-евтини маршрута: с нискобюджетна авиокомпания до Москва или до Анкара и оттам - с влак до Баку. Но и в двата случая има проблеми. От една страна, пътуването през чувствителния кавказки район на Руската федерация е разрешено само за граждани на страни от ОНД. От друга страна, железопътната линия от Анкара до Баку все още не е завършена, макар да не е изключено това да стане до началото на Евросонг 2012.

Направих набързо онлайн проучване как се отива до Евросонг 2012 от България. Добър вариант може да е пътуване със самолет до Тбилиси, Ереван или Техеран и оттам  - с влак (за около 35 евро първа класа от Тбилиси). Местни препоръчват влак пред автобус/маршрутка: 15 дълги часа от Тбилиси - най-близкия град до Баку, но затова пък много по-малък риск от автопроизшествия. Иначе транспортните комуникации между страните в района били добре развити. От Техеран може да се стигне също със самолет до Баку за 120-160 USD, в зависимост от това дали ще пътувате с азерската Azal или с IranAir. Най-нахъсаните фенове на Евросонг може да рискуват изцяло с автобус: първо до Истанбул, а след това още 3 дни - до Баку. Може би добър вариант е полет с нискобюджетна авиокомпания до някой от европейските градове, до които лети Azal, например Милано, и оттам - до Баку. Но като се калкулират цените се вижда, че при повечето варианти няма голяма разлика с директния полет от София до Баку.

Относно визите, вероятно властите в Баку ще направят всичко възможно, за да улеснят фестивалните туристи при получаване на азерски визи, като не е изключено дори да решат да отменят временно визите. Според онлайн форумите, в Грузия не се изисква виза за граждани на ЕС, арменската виза се получава лесно и е евтина (6 евро за престой до 20 дни), а в Техеран можете да получите виза и на летището срещу 60 USD за престой до 1 седмица.

А иначе Евровизия Баку 2012 географски ще е в Азия, тъй като азерската столица е разположена в азиатската част на страната. Конкурсът ще е в Азия и политически, защото специалният организационен комитет от 14 души за предстоящия Евросонг, вече назначен от президента на Азербайджан, е оглавяван от първата дама и включва само министри и други ръководители на държавни институции и ведомства. Разликата с европейския (англосаксонския) маниер е, че последният предполага прикриване възможно повече от очите на публиката замесването на политиката и особено на политиците - нещо като "Намесвай се, но да не личи!". Политическата намеса по европейски се случва най-често изискано и дискретно, посредством специалистите, ангажирани в организацията на международно и на  национално нива, както и рутинно - чрез медиите и пропагандата. Между другото и ние, българите, със сигурност сме между Европа и Азия в това отношение.

Заради тази междинност на азерската култура очаквам дори с още по-голям интерес и любопитство развитието на събитията около Евросонг 2011 и азерското домакинство.

No comments:

Post a Comment