12 May 2011

ФИНАЛИСТИ - ПОЛУФИНАЛ 2

За финала се класираха:

Не се класираха за финала
:

Уверено се представиха:

  • Словения: Maja Keuc - No One
  • Швеция: Eric Saade - Popular
  • Румъния: Hotel FM - Change
  • Дания: A Friend In London - New Tomorrow
  • Босна и Херцеговина: Dino Merlin - Love In Rewind
  • Белгия: Witloof Bay - With Love Baby
  • Израел: Dana International - Ding Dong
  • Ирландия: Jedward - Lipstick
  • Беларус: Anastasiya Vinnikova - I Love Belarus (гледах само част от песента)

Най-добра реклама на страните си направиха песните на:

  • Беларус: Anastasiya Vinnikova - I Love Belarus
  • Кипър: Christos Mylordos - San Aggelos S’Agapisa
  • Босна и Херцеговина: Dino Merlin - Love In Rewind
  • Молдова: Zdob Si Zdub - So Lucky (заради етно елементите)

С най-голямо удоволствие гледах:

Анализ
Трябва да призная, че след толкова близко следене на представяниията на песните за Евросонг 2011, включително на репетиците, чувствам възприятията си поизхабени в момента. Може сутринта, на свежа глава, да съм по-наясно със собствените си впечатления и емоции. Все пак ето нещо от накратко.

Съжалявам за неувереното изпълнение на кипърската песен и особено за фалшивото пеене на беквокалистите. Разчитаха на ефектния трик с накланянето, което май не е добра тактика на Евросонг, както се вижда - печелят тези, които преди всичко се концентрират върху пеенето. Не че иначе имаха повече шанс да отидат на финал с меланхолично-драматична песен в уърлд стил и на гръцки език, но щяха да се представят много по-добре и да оставят още по-хубаво впечатление. Днес следобед си тананиках най-много тяхната песен.

В началото много ми хареса насърчението от публиката в залата за песните на Босна и Херцеговина и Белгия - това им даде кураж и увереност, особено на Дино Мерлин и групата му. Човечна песен с човечна реакция.

Здуб Си Здоб от Молдова бяха по-неуверени в сравнение с репетициите и някак си се поддадоха на напрежението, но все пак бяха достатъчно добри, за да спечелят симпатии. Те си бяха оплели предварително кошницата чрез отличната постановка.

Моите песни-фаворити в този полуфинал се представиха отлично до прилично: босненско-херцеговската, молдовската, белгийската, македонската и кипърската. Румънската и белоруската песен прозвучаха много уверено.

Повечето песни, които се класираха за финала, за мен бяха банални и като текст, и като музика. Звучаха ми неискрено и като лозунги, направени като за международен песенен конкурс. И англосаксонският стил и език ми бяха някак униформени и безинтересни, макар да съзнавам, че и за много хора от неанглосаксонски страни този език и стилове са част от тяхната национална и персонална култура, естествен начин да изразят себе си.

Освен това и не можех да бъда съвсем спокойнна и отпусната, очаквайки българската песен, а след това мислейки за нея. За нашата песен вече писах достатъчно дотук и май нямам какво да добавя. Няма да се учудя, ако е по-назад от 12-13 място. Не че това има чак такова значение, но ми беше интересно дали са се класирали като някакъв индикатор доколко са ги харесали зрителите в Евразия с право на глас в този полуфинал. Макар да бе ясно от изпълнението им, а още и от репетициите. Все пак се представиха - нямаше фрапантни фалове, значи бе добре.

Разбира се, класирането в никакъв случай не може да бъде надежден индикатор за това доколко една песен всъщност е имала ефект за промоция на страната, която представя.

No comments:

Post a Comment